Not known Factual Statements About tüp bebek
Not known Factual Statements About tüp bebek
Blog Article
Aşılama Tüp bebek mi sorusu sıkça bizlere sorulmaktadır. Aşılama tüp bebek demek değildir. Aşılama ve tüp bebek arasında uygulama şekli, başarı oranı ve kimlere uygulanacağı ile ilgili farklar vardır. Bu yazımda aşılama ve tüp bebek arasındaki farkı sizlere açıklayacağım.
Gebelik oluşabilmesi advertına yapılan bu uygulamaların başarı oranlarında farklılık bulunmaktadır. Bu farklılığın en önemli nedeni, aşılama yönteminde yumurta ve spermin birleşmesi ve döllenmenin doğal sürecine bırakılmasıdır.
Aşılama kadınlarda bir sorun yoksa erkek tarafından oluşan problemlerde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yapılan bazı araştırmalarla erkeğin sperm hareketliliğine ve sperm sayısına bakılmaktadır. Eğer sperm sayısı 3 milyonun üstünde bir sayı ise çiftlerin aşılama tedavisindeki şansları yüksek oluyor. Eğer kadında tüplerin birinde kapalılık varsa veya yaşı yüksekse şansta bu yönde azalmış oluyor. Aşılama tedavilerinde hamile kalma oranı yüksek gibi düşünülse de başarılı olma oranı aslında %fifteen kadardır.
Yumurta hücresinin döllenme için yeterli olgunluğa ulaştığından emin olduktan sonra çatlatma iğnesi uygulanır ve yaklaşık 36 saat sonra laboratuvar ortamında seçilmiş olan kaliteli sperm hücreleri rahim içerisine transfer edilir. Bu uygulama sonucunda gerçekleşen gebelik oranı %fifteen civarındadır.
Muayene sırasında yakın zamanda yapılmamış ise PAP Smear testi ve akıntı varsa ise kültür yapılır. Semen Polycystic Ovary Syndrome analizi usual ise ve cinsel fonksiyon bozukluğu yoksa ayrıca erkeğin muayene olmasına gerek yoktur.
Yumurtanın uyarılmasından sonra birkaç gün ara ile ultrason muayenesi yapılır ve olgunlaşma seviyesi değerlendirilir.
Embriyolar five gün boyunca takip edilir, eğer taze transfer yapılacaksa 5.güne ulaşmış embriyolar transfer edilir. Dondurulmuş embriyo transferi yapılacaksa; embriyolar dondurulur bir sonraki ay transfer edilir.
Yumurta toplama işleminde vajinal ultrason eşliğinde yumurtalık içine iğne ile girilerek yumurta içeren ve folikül advertisementı verilen içi sıvı dolu yapılar boşaltılır.
Ancak Kanada'nın Western Ontario Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, rahim içi aşılama yönteminin 40'lı yaşların Polycystic Ovary Syndrome başındaki kadınlar için de etkili olabileceğini gösteriyor.
Uygulanan tüp bebek aşamaları arasında ikinci sırada yer alan bu işleme başlamadan önce vajen bölgesine ultrason probu yerleştirilir. Bu sayede doktor tarafından yumurtaların Web bir şekilde görüntülenmesi de sağlanmış olur.
ÇOkay sayıda çift için tüp bebek aşamaları arasında en heyecan verici olanlardan biri de yumurtaların toplanmasıdır. Kısaca OPU olarak adlandırılan bu işlem çatlatma iğnesinin yapılmasının üzerinden 36 saat geçtikten sonra yapılıyor.
Yumurta geliştirme aşamasında, kadın hastaya yumurtalarının gelişimini desteklemek için hormonal ilaçlar verilir. Bu ilaçlar yumurtalıkları uyararak birden fazla yumurta gelişimini sağlar.
İlaç kullanımı devam ederken bir yandan da yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtaların suitable olgunluğa erişip erişmediği ultrason ile rahatlıkla takip edilebiliyor ve bu takip aşaması kadın için zorlayıcı olmuyor.
Transfer aşamasının tamamlanmasının ardından sağlıklı embriyo implantasyonunun six gün ile 10 gün arasında değişen bir sürede gerçekleşebildiğini söyleyebiliriz.
Daha sonra erkekten elde edilen sperm hücreleri laboratuvar ortamında yıkanarak en kaliteli sperm hücreleri toplanır.